luni, 22 decembrie 2014

Agenda - jurnal de ganduri


Am fost intrebata  de ce tin un jurnal si care ar fi rostul sau. Asa mi-a venit ideea postarii de fata. As recomanda oricui, in orice moment, sa tina un jurnal personal. Cand spun jurnal nu ma refer la acele copilarii din vremea liceului, la acel carnetel in care reproduceam fiecare eveniment, fapta, din fiecare zi. Motivatia si utilitatea unui jurnal stau in altceva – este vorba, in principal, de intretinerea unui dialog interior cu tine insuti.
Viata zilelor noastre este extrem de solicitanta, evenimentele se deruleaza repede. Avem senzatia, de multe ori, ca suntem depasiti. Si deseori nu mai avem timp sa ne retragem un pic deoparte, sa luam o gura de aer si sa reflectam, macar pentru cateva momente,  la noi. Suntem mult prea absorbiti de ce se intampla in exterior si ne pierdem in hatisul evenimentelor.  Multi  se simt ca intr-un vartej ametitor.  Atentia este dusa mult in afara si nu-si mai dau seama ce se petrece cu ei.  Mai corect spus, nu-si mai dau seama ce vor, incotro se indreapta.
Un jurnal, unde iti asterni  gandurile cele mai adanci si cele mai intime, te poate ajuta sa-ti mai readuci atentia catre tine, catre interiorul tau. Eu, la randu-mi , am fost sfatuita de un bun prieten sa tin jurnalul.  Am avut multe surprize din momentul inceperii lui si pana acum. Aveam impresia ca ma cunosc destul de bine pana am inceput sa astern ganduri peste ganduri. Ei bine, am constatat cu mirare ca nu vazusem decat varful aisbergului. Iar pe masura ce continui sa notez, descopar din ce in ce mai multe.
Cineva ar putea spune: ei, si? este atat de important sa te autocunosti  ?
Este foarte important sa te cunosti pe tine insuti, este un intreg Univers acolo, undeva in adancuri. Este adevarat, nu este usor sa vezi dintr-o data toata vastitatea aceasta. Important este insa sa incepi cautarea la un moment dat.  Odata cautarea inceputa nu mai există drum de întoarcere, autocunoașterea fiind un drum cu sens unic și un proces de lungă durată. In momentul in care incepi sa-ti dai seama cine esti, devii  mai constient  de ceea ce faci si de ceea ce îți dorești. Deciziile pot fi altele, alegand ceea ce consideri ca este benefic pentru evolutia ta. Calatoria este lunga si nu chiar usoara. Nu ne este la indemana,  deseori,  sa ne dezvaluim fata de noi insine, fara masti si fara ipocrizie. Dar pana la urma, nimic nu se realizeaza de la sine,  fara cel mai mic efort.  Autocunoasterea te ajuta sa scapi de frici, deseori  imaginare, apoi te ajuta sa-i cunosti mai bine pe ceilalti. Nu in ultimul rand, te ajuta sa te dezvolti.
Dar cateva conditii ar fi necesare.  In primul rand,  sinceritatea.  A minti in jurnal este echivalent cu a te minti pe tine. Iar lucrul acesta nu te duce nicaieri. Poți fi cat se poate de sincer, doar nu te poate condamna nimeni pentru ce notezi.  Cu exceptia ta, desigur. Si pentru ca tot am ajuns aici, aș menționa si altceva. Încearcă să nu te judeci in timp ce scrii, doar observa ce ai simtit sau ai gandit in anumite momente. Concluziile le vei trage mai tarziu, atunci cand va fi nevoie.  
In prima instanta, importanta este doar  observarea  pura, impersonală chiar, dacă este cu putință
Apoi, asternerea pe hartie a momentelor cand ai actionat in mod  benefic pentru tine. Orice succes, cat de mic, este bine sa fie punctat si subliniat in memorie. Asta face sa creasca increderea in propria persoana. Si nu este putin lucru.
De asemenea,  punctarea deciziilor sau a reactiilor mai putin inspirate este la fel de utila, insa nu pentru a te pune la stalpul infamiei, ci pentru a învăța ceea ce era de învățat din lecția respectivăIn anumite momente, agenda asta iti poate fi cel mai bun prieten. Ceea ce vreau sa spun, de fapt, este ca te ajuta sa iti fii cel mai bun prieten. Este ca o oglinda fidela, care reflecta toate emotiile si gandurile nutrite pe masura ce inaintezi pe parcursul acesta minunat al vietii.